ZOEKTOCHT | Wat vind ik belangrijk in werk?

Wat vind ik belangrijk in werk?

Als je erachter bent gekomen dat je huidige werk niet bij je past maar je weet ook niet zo goed wat je wél zou willen, dan is de volgende logische stap om eens verder te gaan kijken. De eerste stap die al snel gezet wordt, is op zoek te gaan naar vacatures. Dit levert vaak een hoog frustratie gehalte op, want de vacature waar jouw hart sneller van gaat kloppen, zit er vaak niet bij... En dat maakt het onbestemde gevoel alleen maar groter. Vragen die dan boven kunnen komen zijn: Weet ik eigenlijk wel wat ik wil? Is er wel een baan die bij mij past? En hoe vind ik die dan? Dit is een hele normale reactie. Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik?Als dit soort vragen opkomen, dan is het tijd om op zoek te gaan naar antwoorden.

De drie belangrijkste vragen die je daarbij kunnen helpen zijn: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Om met de laatste vraag te beginnen. Wat wil ik in een baan? Dat is een vraag die lastig te beantwoorden is. Je bent namelijk opgegroeid in een omgeving met bepaalde normen, waarden, denkbeelden en overtuigingen die daarbij horen. Vanuit deze normen en waarden ben je je leven en je loopbaan gaan vormgeven, heb je keuzes gemaakt voor je studie, je eerste echte baan en het soort rol waarin je je verder wilt ontwikkelen. Maar in hoeverre is dat nu echt wat jij wilt, of wat er verwacht wordt van jouw omgeving (denk aan ouders, partner, familie en vrienden)? De vraag "Wat vind ik echt belangrijk?" is een lastige maar belangrijke vraag, waarmee ik je een stap ga helpen.

Oefening

Wat vind jij belangrijk in een baan? Om uit te vinden wat jij belangrijk vindt in een baan, gaan we op zoek naar jouw inspiratiebronnen in de context van “werk”. Dit kunnen mensen zijn, de functies die zij vervullen, maar ook bedrijven, rollen, projecten, initiatieven, leidinggevenden, zakelijke contacten, websites etc. Welk persoon bewonder jij? Of wat inspireert jou? En waarom? Wat zegt dat over jezelf? Gebruik de onderstaande vragen om dat helder te krijgen. Probeer per vraag minimaal 3 zaken te noemen.

Als je kijkt naar je contacten uit je privé leven, wie heeft er dan een baan die jou aanspreekt (mag ook iets zijn dat helemaal niet in jouw straatje ligt). Wat zijn de aspecten uit zijn/haar baan die je aanspreken?

  • Welk merk of bedrijf vind jij mooi en waarom?
  • Welke rol vind jij het interessantst binnen jouw bedrijf (onafhankelijk of dat het realistisch is dat jij die rol kan vervullen). Wat trekt je daarin aan?
  • Wie zijn je favoriete zakelijke contacten en waarom?
  • Wie zijn je favoriete collega’s en waarom?
  • Welke 5 branches vind je interessant (even onafhankelijk of jij daar met jouw achtergrond in kan werken)? En wat maakt die branches interessant?

Je kunt nu gaan kijken of je in de bovenstaande antwoorden een rode draad kan vinden. Zijn er antwoorden die terug komen? Zijn er antwoorden die er echt uitspringen? Maak nu een lijstje met de 5 belangrijkste dingen. Dit zijn typische zaken die jij zou willen terug vinden in het werk dat je zou willen doen!

Wil je meer ondersteuning in het vormgeven van je loopbaan? Kijk dan eens onder het kopje loopbaanworkshop of loopbaancoaching.

Top