VOELEN | Kun jij voelen wat voor werk bij jou past?

Kun jij voelen wat voor werk bij jou past?

Veel mensen lopen met de vraag rond: deze baan is het niet, maar ik weet ook niet wat voor werk het wel zou moeten zijn. Het antwoord zit gewoon weg niet meer in alleen maar erover nadenken. Maar hoe dan wel, waar zit dan de sleutel naar het geheim van jouw geluk? Laten we het probleem eens van een andere kant benaderen: Wat vóel je eigenlijk? Waar krijg jij wél energie van? Wat vind je belangrijk? En waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Als je deze vragen gaat beantwoorden komen de antwoorden uit een andere hoek, namelijk je hart. Maar vaak weet men nog niet zo goed hoe je dit realiseert.

Dat komt onder andere omdat wij in onze maatschappij heel erg getraind zijn om het met ons hoofd te denken en veel minder om te voelen. En met nadenken, daar komen mensen er vaak niet mee. Er is vaak al heel veel over nagedacht maar mensen lopen vast in dat denkproces. En dan wordt het tijd om terug te gaan naar je gevoel. Waar word ik blij van? Wanneer voel ik passie? Wanneer ben ik geëmotioneerd? Waar krijg ik energie van? Dat is niet onze eerste reflex en dat vergt training om dat weer te kunnen gaan voelen en interpreteren. Veel mensen zijn dit compleet verleerd, zijn niet bezig met hoe ze zich voelen (of negeren het omdat er een deadline gehaald moet worden), en landen dan “opeens” in een burn-out en staat hun leven op zijn kop.

Om je een beetje te helpen geef ik je een oefening die een kleine tijdsinvestering per dag vraagt, maar een groot resultaat oplevert als je dit een week volhoudt!

Oefening voor voelen

Ga dus eens na een drukke werkdag even in je favoriete stoel zitten, of doe het als je gaat slapen als laatste moment van de dag in bed. Sluit je ogen, en voel hoe het met je is. Voel je je moe, druk in je hoofd, niet gewaardeerd, gestresst of heb je zorgen? Of voel je je juist trots op wat je hebt bereikt, gewaardeerd of energiek? Waar zit dat gevoel? In je buik, bost, hart, hoofd, rug? Of ergens anders? En ga met je gedachten naar dat gevoel in je lijf en geef er aandacht aan. Meer hoef je niet te doen. Gewoon eventjes bewust worden van hoe het met je is. Doe dit dagelijks, misschien 1 minuut, en je zult versteld staan van het resultaat!

Wil je meer ondersteuning in het vormgeven van je loopbaan? Kijk dan eens onder het kopje loopbaanworkshop of loopbaancoaching.

Top