HERKEN JE TALENT! | Hoe goed ken jij jezelf?

HERKEN JE TALENT! | Hoe goed ken jij jezelf?

Vaak werk je al geruime tijd bij dezelfde werkgever en/of in dezelfde branche. Je doet nu eenmaal waar je goed in bent, waarvoor je opgeleid bent of waar je ingerold bent. Maar zet je daarbij jouw volledige potentieel in? Of heb je een blinde vlek wat betreft je talenten? Vaak is dit het geval. Simpelweg omdat jij het zelf doodnormaal vindt dat alles tot in de puntjes moet kloppen, of het logisch is dat je bij een klantgesprek even vraagt hoe het met die persoon is, of dat jij heel snel de linken en verbindingen ziet. Jouw grootste talenten zijn voor jezelf vaak niet zichtbaar omdat je ze zelf beschouwt als “normaal”.

talentontwikkeling persoonlijke effectiviteit

OEFENING

Hoe kun je dan achterhalen wat jouw talent is? De volgende paar vragen kunnen je daarmee op weg helpen:

  • Voor welke hulp komen mensen naar jou toe? Zou jij even … voor mij kunnen doen?
  • Vraag aan je moeder, vriend/vriendin/partner/collega waar zij jou om bewonderen.
  • Waar ben jezelf het meest trots op? Wat was jouw rol/bijdrage? Wat voor gedrag liet je zien?
  • Voor wat voor type personen ben jij allergisch? Neem daar het positief tegenovergestelde van, dat zegt wat over jouw talent. Bijvoorbeeld: als je allergisch bent voor chaotische mensen, zou het positief tegenovergestelde kunnen zijn dat je gestructureerd bent.

Ik kom ook regelmatig mensen tegen die eigenlijk een hele andere richting op willen, maar vinden van zichzelf dat ze dat niet kunnen. Dat ze daar geen ervaring in hebben. En zo lijkt dat op het eerste gezicht ook wel. Maar als ik ze help iets verder te kijken dan hun neus lang is, dan blijkt het helemaal niet zo'n ver-van-hun-bed show te zijn. Die stap is gemakkelijk te maken wanneer je in competenties denkt. In elke baan (zelfs in de bijbaantjes van toen je nog studeerde) heb je wat geleerd. En dat wat je hebt geleerd, worden ook wel competenties genoemd: termen zoals mondelinge communicatie, analytisch vermogen, klantgerichtheid zijn daar voorbeelden van. Stel: iemand zit nu in een puur technische functie waarin hij voornamelijk achter de computer zit om te tekenen en te ontwerpen, maar zou veel liever in een functie zitten waar hij strategy consultancy kan doen. Dat lijkt in eerste instantie best ver weg. Maar als je gaat denken in termen van competenties, dan heb je in beide functies analytisch vermogen nodig en moet je een visie kunnen vormen. Vertaal je ervaring (en ja, dus ook van je bijbaantjes!) dus naar algemene competenties en dan is een carrièreswitch best wel dicht bij!

TRAINING WIE BEN IK, WAT WIL IK?

Wil je meer diepgang over jouw talenten en wat voor soort baan daarbij past? Deze en andere vragen nemen we onder de loep in de loopbaantraining "Wie ben ik, Wat wil ik?". We gaan uitvinden wat de kern van jouw persoon is, wat jouw passies en jouw talenten zijn. Waar wordt jij blij van? En wat kost je bakken met energie?  We gaan tijdens deze training aan de slag met waar we normaal gesproken te weinig bij stilstaan: wat zegt jouw gevoel over je werk?

 

Wil je meer ondersteuning in het vormgeven van je loopbaan? Kijk dan eens onder het kopje loopbaanworkshop of loopbaancoaching.

Top