BEWUSTZIJN | Word jij nog blij van je werk?

BEWUSTZIJN | Word jij nog blij van je werk?

Het werkdilemma van deze tijd: dit is het niet, maar wat wél?

Heb jij al tijden het gevoel dat je geen energie meer uit je werk krijgt? Zit je al een tijdje bij dezelfde werkgever, in dezelfde branche of in een soortgelijke functie, maar je wordt er niet gelukkig van? En je voelt je vast zitten, want dit is nu eenmaal wat je kunt en een overstap maken naar iets heel anders is gewoon niet simpel. En buiten dat... je hebt eigenlijk ook geen idee wat voor werk je wél gelukkig zou maken. Er zijn een heleboel mensen die met soortgelijke gedachtes rondlopen. En dat is logisch.

Maar hoe doe je dat, werk vinden dat echt bij je past?

In onze maatschappij zijn we heel goed om problemen met ons hoofd te analyseren. Daar zijn we jaren voor in training geweest op school, tijdens je opleiding en in je werk. Je hebt er vast al vaak over nagedacht, met verschillende mensen gepraat, maar je krijgt maar geen antwoord op die belangrijke vraag: wat voor werk zou ik willen doen waar ik wél energie uit krijg én waarmee ik genoeg brood op de plank krijg? Het is hoog tijd om bewust te worden van wie jij in de kern bent en wat voor soort werk écht bij jou past. Als je dat doet kun je uiteindelijk je loopbaan bewust gaan vormgeven en weer met hart en ziel aan de slag!

Maar goed, gemakkelijker gezegd dan gedaan: gewoon even bewust voelen hoe het met je werksituatie zit. Daarom ga ik je een beetje helpen in hoe je bewuster kunt omgaan met je loopbaan. Ik ga je een oefening meegeven die een tijdsinvestering vraagt van 1 of 2 minuten, maar wat je wel inzicht gaat geven in hoe jij er op dit moment bij zit loopbaantechnisch gezien!

Oefening voor bewustzijn

Ga even lekker zitten in een comfortabele stoel en zorg dat niemand je kan storen. Zet je telefoon op stil, de TV uit en laat je partner weten dat je even 5 minuten tijd wil voor jezelf. Sluit je ogen en voel hoe het met je is. Dan vraag ik je het volgende te doen. Zie voor je dat je aan het werk bent en stel je alle details voor. Hoe je 's ochtends naar je werk gaat, hoe je de telefoon pakt om een klant te bellen, hoe je in een vergadering zit, of misschien overleg met je leidinggevende, hoe je je email checkt, hoe je aan het werk bent en hoe je 's avonds naar huis gaat. En voel hoeveel energie je daaruit krijgt. Probeer dit zo gedetailleerd mogelijk te zien en voelen. Dan vraag ik je om te tijd te fast-fowarden. Je blijft dit werk een jaar doen. En je ziet jezelf over een jaar tijd. Hoe voelt het dan? Probeer in zoveel mogelijk detail dit voor te stellen. Dan ga je nog een keer vooruit in de tijd en wel 3 jaar. Doe hetzelfde. En hoe is het over 5 jaar? Doe dan je ogen weer open en vraag je je het volgende af: hoe voelde dat over de tijd heen? Veranderde het gevoel? Bleef het hetzelfde? Wat heb je ervan geleerd om dit te doen, wat ben je bewuster geworden?

 

Wil je meer ondersteuning in het vormgeven van je loopbaan? Kijk dan eens onder het kopje loopbaanworkshop of loopbaancoaching.

Top